• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Porady na temat organizacji udanych wesel i przyjęć.

Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, który zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na domenie wina. Wina posiadają do tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim skutkiem fermentacji, jakkolwiek hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Ponieważ pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają sporo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, by wyeliminować tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.

1. Przejdź dalej

2. Kontynuuj

3. Kontynuuj

4. Przeglądaj

5. Tutaj Sztuka wykonywania origami i innych form składania papieru.

Categories: Motoryzacja

Comments are closed.