• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Ekonomia środowiskowa: analiza zrównoważonego rozwoju.

Antocyjany są w zasadzie obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w różnych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona i podczas procesu maceracji jest usuwany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są achromatyczne, tak że maceracja to ważny proces w procesie nadania odcienia winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, bo już ich sok jest odcienia czerwonego. Najbardziej znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Odmiany te są niemniej jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Odcień czerwony bądź też różowy, zależy do głębi, od sposobu, w jaki się wykrywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na odcienie od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się głównie antocyjanom.

1. Przeczytaj to

2. Metody

3. Dołącz teraz

4. Zamów online

5. Aktualności

Categories: Biznes

Comments are closed.